AnatidaeTadorna

Ruddy Shelduck

Tadoma tsrrugiflBB

7–7 cmVery Small
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Breeds in Himalayas; widespread winter visitor. Rusty-orange, with buff to orange head; white upperwing- and underwing-coverts contrast with black remiges in flight. Breeding male has black neck-collar. which is less distinct or absent in non-breeding plumage. Female very similar to male, but lacks neck-collar and often has diffuse whitish face patch. Juvenile as female. but with browner and duller upperparts and underparts, and greyish tone to head. Usually feeds by grazing on banks of rivers and lakes; also by wading in shallows. dabbling and upending. Breeds around high-altitude lakes and swamps; winters by large open lakes and rivers. especially with sandbanks and sandy islets.

Colour

OrangeWhiteBlackBuff / Tan
Average size
7 cm
Habitat
Breeds around high-altitude lakes and swamps, winters by large open lakes and rivers. especially with sandbanks and sandy islets.
Behaviour
Breeds in Himalayas, widespread winter visitor., Usually feeds by grazing on banks of rivers and lakes, also by wading in shallows. dabbling and upending.

About this bird

Breeds in Himalayas; widespread winter visitor. Rusty-orange, with buff to orange head; white upperwing- and underwing-coverts contrast with black remiges in flight. Breeding male has black neck-collar. which is less distinct or absent in non-breeding plumage. Female very similar to male, but lacks neck-collar and often has diffuse whitish face patch. Juvenile as female. but with browner and duller upperparts and underparts, and greyish tone to head. Usually feeds by grazing on banks of rivers and lakes; also by wading in shallows. dabbling and upending. Breeds around high-altitude lakes and swamps; winters by large open lakes and rivers. especially with sandbanks and sandy islets.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Ruddy Shelduck is smaller than Pale-billed Rowerpecker.