AnatidaeSarkidiornis

Knob-billed Duck

Sarkidiornis anatoides

76–76 cmVery Large
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Resident. Widespread in India, also Nepal lowlands and Bangladesh. Whitish head, speckled with black, and whitish underparts with incomplete narrow breast-band. Upperwing and underwing blackish. Male has blackish upperparts glossed with bronze. blue and green. with fleshy 'comb' at base of bill and yellowish-buff wash to sides of head and neck in summer; comb much reduced in winter. Female much smaller with duller upperparts and no comb. Juvenile has pale supercilium contrasting with dark crown and eye-stripe, buff scaling on upperparts, and rutous-buff underparts with dark scaling on sides of breast. Grazes in marshes and wet grassland, also dabbles in shallows. Lowland pools and lakes in well - wooded country.

Colour

BlackBuff / TanWhiteBlue
Average size
76 cm
Habitat
Grazes in marshes and wet grassland, also dabbles in shallows. Lowland pools and lakes in well - wooded country.
Behaviour
Resident. Widespread in India, also Nepal lowlands and Bangladesh.

About this bird

Resident. Widespread in India, also Nepal lowlands and Bangladesh. Whitish head, speckled with black, and whitish underparts with incomplete narrow breast-band. Upperwing and underwing blackish. Male has blackish upperparts glossed with bronze. blue and green. with fleshy 'comb' at base of bill and yellowish-buff wash to sides of head and neck in summer; comb much reduced in winter. Female much smaller with duller upperparts and no comb. Juvenile has pale supercilium contrasting with dark crown and eye-stripe, buff scaling on upperparts, and rutous-buff underparts with dark scaling on sides of breast. Grazes in marshes and wet grassland, also dabbles in shallows. Lowland pools and lakes in well - wooded country.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Knob-billed Duck is bigger than Bean Goose but smaller than Eastern Imperial Eagle.