PhasianidaePavo

Indian Peafowl

Pavo cristatus

90–230 cmVery Large
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Resident. India, SE Pakistan, Nepal, Bangladesh and Bhutan. Mala has blue neck and breast, a ndspectacular glossy green train of elongated uppertail-covert feathers with numerous ocelli. Female lacks train; has whitish face and throat, bronze-green neck. brown upperparts and white belly. Primaries of female are brown (chestnut in male). First-year male lacks train and is similar to female, but head and neck are usually blue, and primaries are chestnut with dark brown mottling. Second - year male more closely resembles adult male but has a short train, which lacks ocelli and is barred with green and brown. length of train incr eases until fifth or sixth year. Gregarious. Roosts in tall trees. Emerges from dense thickets in early mornings and afternoons to feed. in the wild state inhabits undergrowth in deciduous forest near streams; where semi-feral found in villages and among cultivation.

Colour

BrownGreenBlueWhite
Average size
160 cm
Habitat
Emerges from dense thickets in early mornings and afternoons to feed. in the wild state inhabits undergrowth in deciduous forest near streams, where semi-feral found in villages and among cultivation.
Behaviour
Resident., Gregarious. Roosts in tall trees.

About this bird

Resident. India, SE Pakistan, Nepal, Bangladesh and Bhutan. Mala has blue neck and breast, a ndspectacular glossy green train of elongated uppertail-covert feathers with numerous ocelli. Female lacks train; has whitish face and throat, bronze-green neck. brown upperparts and white belly. Primaries of female are brown (chestnut in male). First-year male lacks train and is similar to female, but head and neck are usually blue, and primaries are chestnut with dark brown mottling. Second - year male more closely resembles adult male but has a short train, which lacks ocelli and is barred with green and brown. length of train incr eases until fifth or sixth year. Gregarious. Roosts in tall trees. Emerges from dense thickets in early mornings and afternoons to feed. in the wild state inhabits undergrowth in deciduous forest near streams; where semi-feral found in villages and among cultivation.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Indian Peafowl is bigger than Sarus Crane but smaller than Dalmatian Pelican.