DicruridaeDicrurus

Ashy Drongo

Dicrurus leucophaeus

29–29 cmMedium
Beak
—
Feet
—
Crest
No crest

Breeds in Himalayas and NE Indian hills; winters in plains in peninsula and Sri Lanka. Adult has dark grey underparts and slate-grey upperparts with blue-grey gloss; iris bright red. First-winter as brownish - grey underparts with indistinct pale fringes (underparts blacker and whitish fringes more distinct in Black). Juvenile as juvenile Black. E and NE hopwoodi paler. unglossed grey. Vagrant sslangsnsis even paler with white lores and ear-coverts; pale grey coverts and secondaries contrast with blackish primaries. Breeds in forest; winters in well - wooded areas.

Colour

GreySlateBlueRed
Average size
29 cm
Habitat
Breeds in forest, winters in well - wooded areas.
Behaviour
Breeds in Himalayas and NE Indian hills, winters in plains in peninsula and Sri Lanka., as brownish - grey underparts with indistinct pale fringes (underparts blacker and whitish fringes more distinct in Black). Juvenile as juvenile Black. E and NE hopwoodi paler. unglossed grey. Vagrant sslangsnsis even paler with white lores and ear-coverts, pale grey coverts and secondaries contrast with blackish primaries.

About this bird

Breeds in Himalayas and NE Indian hills; winters in plains in peninsula and Sri Lanka. Adult has dark grey underparts and slate-grey upperparts with blue-grey gloss; iris bright red. First-winter as brownish - grey underparts with indistinct pale fringes (underparts blacker and whitish fringes more distinct in Black). Juvenile as juvenile Black. E and NE hopwoodi paler. unglossed grey. Vagrant sslangsnsis even paler with white lores and ear-coverts; pale grey coverts and secondaries contrast with blackish primaries. Breeds in forest; winters in well - wooded areas.

Compare size with other birds

Every bird sits between two neighbours — bigger than one, smaller than the other. The sentences below are generated live from the database.

Open full comparison

Ashy Drongo is bigger than Corncrake but smaller than Amur Falcon.